Bouwacademie

Groene hart centrum voor modern technisch vakmanschap

Grote kans dat je het grote pand al eens hebt gezien vanaf de Kanaaldijk wanneer je bij het verkeerslicht staat. Dit is de thuisbasis van de Bouwacademie Groene Hart. Een plek waar leerlingen een opleiding of training volgen op het gebied van techniek, bouw en infra. De opleiders in de Bouwacademie zijn SPB* Gouwe en Rijnstreek, SPG** Infra, het SOMA College en het Coenecoop College. Samen zorgen ze voor een heel gevarieerd cursusaanbod voor leerlingen van 13 – 60+: waarin bouwen en techniek natuurlijk centraal staan. Op 8 oktober werd het gebouw offi cieel geopend: dat gebeurde met een inhoudelijke bijeenkomst voor genodigden, maar de leerlingen stonden centraal. Niet alleen door de rol die ze vervulden als hostess, in de catering of als parkeerbegeleider, maar ook omdat hun activiteiten duidelijk zichtbaar waren op grote bouwhekdoeken. Zo kon iedereen zien waar de Bouwacademie voor staat: jonge mensen een vak voor de toekomst leren én technisch vakmanschap verder brengen.

Waarom een Bouwacademie?

Het is algemeen bekend dat er een tekort is aan goed opgeleide technische vakmensen. Jon-geren lijken minder belangstelling te hebben voor technische beroepen. Daarnaast hebben de verschillende vmbo’s en mbo’s de laatste jaren ook hun (vaak dure) praktijkruimtes moet-en sluiten. “Goed geschoolde medewerkers zijn heel belangrijk voor de bouwwerkgevers,” vertelt Ramon Looije (directeur Bouwacademie Groene Hart en SPB Gouwe en Rijnstreek). “Met de nieuwe Bouwacademie kunnen we ervoor zorgen dat jongens en meiden echte professionals in de techniek worden. In ons gebouw is er bijvoorbeeld een grote praktijkruimte. Leerlingen kunnen daar hun timmerskills oefenen, bouwen complete werk-stukken en voeren examens uit. Ook is er buiten een grote ‘zandbak’ waar de SPG-leerlingen bezig zijn met straatwerk.”

Samenwerking

Uniek aan de Bouwacademie is dat er vier ver-schillende opleiders zijn. Bij SPB Gouwe en Rijnstreek volgen leerlingen de BBL opleiding timmeren, tegelzetten of metselen. SPG Infra biedt opleidingen grond-, weg- en waterbouw en het Soma College werkt daarin met hen samen. En het Coenecoop College geeft in de Bouwacademie hun beroepsgerichte praktijk-lessen van BWI (Bouwen, Wonen en interieur) en PIE (Produceren, Installeren en Energie). “We hebben een mooie samenwerking, waarin we elkaar steeds vaker en beter weten te vinden. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs zeker ten goede. Leerlingen van alle leeftijden kunnen zich bij ons specialiseren. En hoewel we nu nog vmbo en mbo niveau aanbieden, breiden we dit aanbod in de toekomst uit naar het hbo. Zo kunnen leerlingen makkelijk door-stromen. Vanaf volgend jaar gebruiken ook het Hoornbeeck College en mboRijnland onze faciliteiten, zoals de praktijkruimtes. In Waddinxveen is de Bouwacademie eigenlijk niet te missen. “En dat is precies waarvoor we zijn gegaan! We willen gezien worden en ons ook laten zien. Door de grote ramen kan iedereen zien wat er zich binnen afspeelt. Het pand zelf laat zien wat er gebeurt: we werken hier met hout, steen en metaal. Hoe leuk is dat! Waar we ook trots op zijn is dat een aantal leerlingen heeft meegewerkt aan de bouw. De opening was een groot succes en gaf nog een extra energieboost. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

Bouwacademie Groene Hart

Kanaaldijk 11
2741 PA Waddinxveen 0182 612 418
info@bagh.nl
www.bagh.nl

Wil jij zien hoe de Bouwacademie er van
binnen uit ziet? Bekijk hier de video van de opening op 8 oktober!