De sociaal makelaar...

brengt mensen in contact!

Heb jij de sociaal makelaar in Waddinxveen al gespot? Ze zet zich in voor de leefbaarheid in de wijken. “Verbinden en ontmoeten mogelijk maken is het startpunt voor mijn werk,” vertelt Beatrice van Tilburg. “Hoe de rol van sociaal makelaar wordt ingevuld, verschilt per gemeente. Het hangt af van het karakter van een dorp of stad én van de behoefte die er ligt. In Waddinxveen zit het wel goed met de sociale samenhang. De mensen hier zijn betrokken en kennen elkaar. De rol van sociaal makelaar valt onder Wadwijzer, het publieksloket voor inwoners van Waddinxveen. Mijn werkgever is Stichting Kwadraad. Ik ben vooral een veldwerker die met een groot netwerk kan schakelen tussen inwoners, organisaties, gemeente en zorg & welzijn. En dat wordt gelukkig goed ontvangen!

Ontmoeten staat centraal

“Als sociaal makelaar ben ik betrokken bij allerlei activiteiten in het dorp. Sociale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke en mentale gezondheid. Samen dingen doen, op een vrijblijvende manier, vindt iedereen fijn. Belangrijk is dat mensen zelf de regie houden over hun leven en zelf bepalen hoe en wanneer ze meedoen aan een event of activiteit. Zo ontstaan de leukste ontmoetingen.

Zo is er in de Wingerd een wekelijks spreekuur met de huismeester en maandelijks een buurtkoffie met bewoners. Op 11 juni vond het Fit4Nop festival plaats, dat draait om een gezonde leefstijl, zonder dat het meteen geld kost. Als mensen goede ideeën hebben om mede-inwoners bij elkaar te brengen, kan ik ze ondersteunen bij de uitvoering. Dat doe ik gevraagd en ongevraagd.”

Voor Beatrice ligt het accent niet op klachten en ziekte, maar op positieve gezondheid. Op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. “Wie vooral kijkt naar wat er goed gaat in zijn of haar leven – en dat heel erg leuk maakt – zit lekker in zijn vel. Ik draag er graag aan bij dat de inwoners van Waddinxveen met elkaar zo prettig mogelijk kunnen leven in het dorp.”

 

Heb jij een leuk idee om jouw buurt of wijk socialer te maken of wil je een activiteit organiseren? Beatrice helpt je graag op weg; je kunt haar bereiken via b.vantilburg@kwadraad.nl.

Kijk ook eens op Facebook: sociaalmakelaarwaddinxveen.