Eten per meter

in Waddinxveen!

Al een aantal jaar organiseert akkerbouwbedrijf H.J. Spruijt de activiteit ‘eten per meter’. Je kunt dan zelf, voordat de boer gaat rooien, aardappelen en uien van het land rapen tegen een kleine vergoeding.

Hubert Spruijt: “Dit jaar is gekozen voor een andere aanpak. Er bleven na de oogst veel aardappelen op het veld achter en daarom mochten mensen gratis komen rapen en rooien. Dit om verspilling van goede aardappelen tegen te gaan. Boeren hebben ieder najaar maar kort de tijd tussen het einde van de groeiperiode én het natte najaar om hun aardappelen te oogsten en dan blijft er wel eens iets achter. Aardappelen kunnen niet goed tegen water. Als ze lang onder water staan is er grote kans dat er één rotte tussen zit. En één rotte aardappel in de schuur kan alle gezonde aardappelen besmetten. Dat risico wil je als boer niet lopen. Daarom kies je er dan soms voor om een stukje land, met relatief veel slechte aardappelen, niet te rooien. Dat wil niet zeggen dat alle aardappelen op dit veldje rot zijn. Integendeel zelfs: je kunt hier meestal nog veel gezonde aardappelen uit halen. Omdat het voor ons belangrijk is dat het land weer ‘leeg’ is voor de volgende teelt, hebben we dit jaar een vrije-oogst dag georganiseerd. Dat was een groot succes. Er waren meer dan 50 aanmeldingen en er zijn ook veel kilo’s naar de voedselbank gegaan. Het is echt een win – win voor iedereen.”

“Er bleven na de oogst veel aardappelen op het veld achter en daarom mochten mensen gratis komen rapen en rooien.”

Aardappelen… maar dan net even anders!

Iedereen kent wel de gekookte, gefrituurde of gepofte aardappel. Maar je kunt nog zoveel meer met aardappelen doen. Probeer het eens uit!


Aardappel – spitskoolkoekjes

Voor 2 à 3 personen.
Tip: lekker met een gehaktballen!


Ingrediënten

 • 3 à 4 grote aardappelen
 • 200 gram spitskool
 • 1 stengel bosui
 • 1 eetlepel bloem (+ extra)
 • 2 eetlepels peterselie
 • 1 ei
 • 1 eetlepel mayonaise
 • Dobbelsteentje Parmezaan
 • Zout & peper
 • Snuf nootmuskaat


Bereiding

 1. Schil en rasp de aardappelen. Snij de spitskool klein en de bosui in kleine ringetjes. Hak de peterselie fijn en rasp de Parmezaan.
 2. Doe alle ingrediënten voor de koekjes in een grote mengkom en roer door elkaar.
 3. Verhit een pan op medium vuur en laat er een klont boter en een scheutje olijfolie in smelten.
 4. Schep wanneer de pan op temperatuur is met een eetlepel een paar hoopjes van het mengsel in de pan en druk deze aan tot koekjes. Laat een paar minuten bakken tot je ziet dat de onderkant goudbruin is gekleurd. Draai de koekjes vervolgens om en laat ook de andere kant bakken.

Bron: www.culy.nl