Fietsen als je dat zelf

niet (meer) kunt

Wat doe je als je zelf (door omstandigheden) niet meer kan fietsen, maar dat toch graag zou willen? Dan is Fietsmaatjes Waddinxveen de oplossing! Sinds 2021 maakt Fietsmaatjes Waddinxveen het voor iedereen mogelijk om tochtjes te maken door de eigen omgeving. Dat gebeurt samen met een vrijwilliger op een moderne elektrische duofiets. De vrijwilliger stuurt en trapt en de bijrijder kan op eigen tempo meetrappen. Zo kan écht iedereen heerlijk naar buiten! En dat ook nog eens op een duurzame manier!

“Een mooie rit gemaakt. Leuk om te horen van mijn fietsmaatje dat hij op somminge plekken nog nooit geweest is! En we kletsen wat af onderweg; ik vind het fantastisch!”

– Dicky Adams-Booster/Wouter van Huizen

Samen sterk!

Leo van Dijk is secretaris bij Fietsmaatjes Waddinxveen. Hij vertelt hoe dit initiatief tot stand is gekomen: “Vroeger maakte Palet Welzijn het duofietsen in Waddinxveen mogelijk. Hun duofiets begon helaas steeds meer mankementen te vertonen, terwijl de vraag naar duofietsen bleef toenemen. Een aantal enthousiaste Waddinxveners besloot daarom om samen de schouders eronder te zetten onder een nieuw duofiets-initiatief. Daar is Fietsmaatjes Waddinxveen uit ontstaan. Met behulp van Rotary Waddinxveen, Palet Welzijn en het Platform Sport, Spel & Bewegen Waddinxveen hebben we de eerste duofiets kunnen kopen. Inmiddels hebben we er twee en wat ons betreft blijft het daar niet bij. We zouden graag verder uitbreiden. De landelijke organisatie Fietsmaatjes heeft wel geholpen bij de oprichting, maar de Waddinxveense stichting is echt een lokaal project; van vrijwilligers en betrokken partijen uit de eigen gemeente. En we zijn, met 50 deelnemers, evenzoveel vrijwilligers en veel positieve reacties, ook succesvol te noemen. Sommige mensen vinden het zo fijn dat ze nu wekelijks met ons fietsen! Dat ze dat kunnen is te danken aan onze vrijwilligers: mensen zoals jij en ik die het leuk vinden om te fietsen en graag wat voor een ander doen. Onze vrijwilligers vormen inmiddels ook een hecht team dat onderling goed contact heeft en samenwerkt. Samen sterk is op ons volledig van toepassing!”

 

“Ondanks de stevige wind een leuke rit gehad van 1,5 uur. Menny wilde graag de Triangel in om de nieuwbouw te bekijken. Ze wist niet wat ze zag! De rit was een succes.”

– Sjaak Noteboom/Menny Schouten

Goed voorbereid op pad

Bij Fietsmaatjes staat comfort, veiligheid en plezier voorop, voor de deelnemers én vrijwilligers. Jan-Willem Knoppers is één van de coördinatoren die zich hier sterk voor maakt: “Het ‘maatjes-gevoel’ is voor ons erg belangrijk. Deelnemers kunnen zich alleen aanmelden, maar ook als duo. Als mensen elkaar vooraf niet kennen, letten we er goed op of het klikt. Vooraf organiseren we daarom intakegesprekken. Er zijn deelnemers die graag met een bepaalde vrijwilliger fietsen en zij kunnen via ons roostersysteem precies zien wanneer iemand beschikbaar is. En een afspraak maken. Dit systeem werkt heel goed en zo zijn leuke koppels ontstaan! Dat iedereen veilig op pad kan is voor ons heel belangrijk. We leren vrijwilligers omgaan met de fiets en maken testritten om ze te laten ervaren hoe het is om met iemand anders te fietsen. Zo bereiden we ze ook voor op dingen die onderweg kunnen gebeuren, bijvoorbeeld als iemand onwel wordt. Na de voorbereiding kan het leuke deel beginnen: het fietsen zelf! Deelnemers worden thuis opgehaald door de vrijwilliger en na een gezellig ritje weer thuisgebracht. Fietsen vraagt weinig kracht en de fiets is goed te besturen. De zitjes op de fiets zijn comfortabel, wendbaar en je stapt makkelijk op en af de fiets. Iedereen, van jong tot oud, kan dus bij ons fietsen!”

 

“Onze eerste rit samen ging hartstikke goed en was heel gezellig: het Noordeinde op en toen het Bentwoud in. Flink tegenwind, maar met stand 3 prima. We hebben genoten!”

– Daniëlle van Steenis/Ria Schaap

Fietsmaatjes Corry ‘t Hart en Adri Twigt

Fietsmaatjes Ria Schaap en Sjaak Noteboom

Fietsmaatje worden?

Wil jij Fietsmaatjes Waddinxveen steunen door vrijwilliger of sponsor te worden? Of wil je zelf fietsen met een maatje? Meld je aan:

www.fietsmaatjeswaddinxveen.nl/doe-mee

Leo van Dijk en Jan-Willem Knoppers