Gezelligheid centraal

bij Dagbesteding De Tulp

In het oude gebouw van de Bethelschool aan de Heggewinde zijn tegenwoordig juist ouderen te vinden in plaats van kinderen. Sinds september heeft Dagbesteding De Tulp haar deuren geopend voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen en graag meer sociale contacten op willen doen. De Tulp is een initiatief van Marja en Frank van den Berg. Zij zijn er (bijna) elke dag te vinden. “Wij richten ons op de ouderen die nog goed zelfredzaam zijn en wel wat hulp kunnen gebruiken om op een goede en prettige manier de dag door te komen,” vertelt Frank. “Vaak komen ze via hun kinderen bij ons binnen, omdat die zien dat hun vader of moeder dolgraag nieuwe contact met anderen zouden willen hebben en ook wat vaker de deur uit kunnen. We maken groepjes van mensen die bij elkaar lijken te passen en organiseren van alles wat ze leuk vinden: van geheugenspelletjes tot uitstapjes met onze Riksja-fi etsen. Alles is afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de ouder. Het belangrijkste is dat er een samenhang ontstaat. En gezelligheid! Gelukkig lukt dat tot nu toe erg goed. Er zijn zelfs in die korte tijd al echte vriendschappen ontstaan. Prachtig om te zien!”

Samen het verschil maken

Marja en Frank hadden al langer plannen voor een initiatief als De Tulp. Hun achtergrond ligt voornamelijk bij kinderen – Frank was jarenlang tennisleraar en Marja werkte in het onderwijs – maar ze vinden mensen in hun algemeenheid geweldig om mee en voor te werken. “De stap naar ouderen was voor ons een heel logische,” vertelt Marja. “Wij zijn beiden mantelzorger en zien wat het met onze moeders doet als we ze mee op pad nemen. Dan leven ze helemaal op. Die ervaring willen we meer mensen mee-geven. Het was een sprong in het diepe, maar met een prachtige uitkomst.” Op dit moment draait De Tulp deels op een bijdrage van de mensen die deelnemen en deels op die van sponsoren. Frank: “Bij het opzetten van zo’n dagbesteding ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Er komt veel bij kijken, maar we heb-ben het er graag voor over. Bovendien zijn er allerlei bedrijven die de ouderen een warm hart toedragen en ons helpen door spullen met korting of soms zelfs gratis beschikbaar te stellen. Zo maakte JVG Bestrating een mooie helling, zodat de locatie ook toegankelijk is voor mensen met een rollator. En Wielaard Fietsen doet het onderhoud aan de Riksja-fietsen, die trouwens door Bakfietsonline.nl beschikbaar zijn gesteld. En zo zijn er nog veel meer mensen die ons initiatief een verrijking voor Waddinx-veen vinden en ons op allerlei manieren willen helpen. Dat is echt hartverwarmend! Ons vol-gende doel is dat elke oudere in Waddinxveen en omstreken vanuit de Wet Langdurige Zorg of de WMO kan meedoen aan De Tulp.”

Van alles te doen

Er is op de Tulpgroep altijd veel te doen. Er is een gevarieerd dagprogramma dat erop is gericht om contact te leggen en actief bezig te zijn. Marja: “We starten de ochtend gezellig met koffie en bijvoorbeeld een kort geheugenspel. Dat betekent dat er direct interactie is waarin de verhalen over vroeger zorgen voor herkenning en plezier. Daarna gaan we meestal iets actiefs doen. Zo kunnen we met onze Riksja-
fietsen de omgeving gaan verkennen, een rondje Gouwebos rijden of een bezoekje brengen aan Dierendal. Of we gebruiken de gymzaal van onze locatie; daar spelen we bijvoorbeeld een soort tennis met ballonnen en noodles. We hebben mensen op de groep die wat slechter zien, maar door de juiste aan-passingen te kiezen kan iedereen meedoen. Ook het Kubb Spel is populair en dat kunnen de ouderen lang volhouden! Natuurlijk hebben we ook leuke binnen activiteiten, zoals creatief bezig zijn, een gezelschapsspel of de verhalen-koffer; dat is onze favoriet. In de zomer is het heerlijk in onze theetuin. We sluiten de dag af met een lekkere warme maaltijd als lunch. Die maken we niet zelf, maar komt van Keur-slagerij Sylvia Huisman. Dat brengt niet alleen een huiselijke sfeer, maar zorgt er ook voor dat mensen ’s avonds thuis niet meer warm hoeven te eten! Voor de toekomst zien we ook nog een combi voor ons met ouderen en kinderen: dat zijn twee levensfases die elkaar kunnen moti-veren, activeren en versterken. Beide vinden het heerlijk om spelletjes te spelen of lekker naar buiten te gaan. Een gouden combi dus in onze ogen. Een speciale mannendag staat ook nog hoog op ons lijstje!”