Kunst & Cultuur

is booming...

En dat is goed te merken in Waddinxveen. Er worden met regelmaat exposities georganiseerd: in het SK-Lab in het Sleutelkwartier, in de pop-up etalages op het Gouweplein, in de Remonstrantse Kerk en het Cultuurhuys en op verschillende andere centrale plekken in het dorp. Niet verwonderlijk natuurlijk, want kunst & cultuur is er voor alle leeftijden en omvat veel verschillende vormen. Van schilderen en tekenen tot muziek of beeldhouwen. En daar nog van alles tussenin. Drie activiteiten springen er toch wel een beetje bovenuit en daarover geven we je graag meer informatie: het verzamelplatform Kunstkade, de uitreiking van de Cultuurprijs en hét jaarlijkse cultuurevent voor Waddinxveen: WadCultureel.

Kunstkade:

verzamelplek voor kunst en cultuur              

“Kunstkade is een maatschappelijk platform voor kunst en cultuur in Waddinxveen,” vertelt cultuurmakelaar Lieneke Huiberts. Zij is vorig jaar gestart in deze rol en brengt mensen en ideeën uit de wereld van kunst en cultuur bij elkaar. “Het is heel leuk om de vele initiatieven die er zijn in Waddinxveen te verbinden en verder te kunnen brengen. In de bijeenkomsten van Kunstkade zie je hoeveel er leeft op dit gebied. En ontstaan weer nieuwe samenwerkingen en activiteiten. Met Kunstkade zetten we de kunst en cultuur in Waddinxveen op de kaart. Dat doen we met een kopgroep van mensen die allemaal even enthousiast zijn en verschillende achtergronden hebben. Daarnaast zijn er steeds nieuwe vrijwilligers die aansluiten en het kunst- en cultuurnetwerk in Waddinxveen verder uitbreiden.”

 

Iedereen is welkom

“Kunstkade is dus echt een verzamelplek waar mensen met elkaar meedenken over bestaande activiteiten of nieuwe ideeën inbrengen. Er zijn regelmatig activiteiten en bijeenkomsten van Kunstkade, waar iedereen van harte welkom is. En iedere 2e dinsdag van de maand kun je vrij inlopen in het SK Lab in het Sleutelkwartier. We organiseren ook kennisevents of geven workshops, zoals onlangs over het aanvragen van een evenementenvergunning. Door actief en zichtbaar te zijn maken we kunst en cultuur toegankelijk voor heel Waddinxveen. Dat is één van de doelstellingen. Het mooie is dat alle vrijwilligers een echt cultuurhart hebben. En dat iedereen iets moois wil neerzetten in Waddinxveen. We ontmoeten je graag als je wil sparren over jouw idee of mee wil helpen met het realiseren van de vele ideeën.”

“Alle vrijwilligers hebben een echt cultuurhart en willen iets moois neerzetten in Waddinxveen! We ontmoeten je graag als je wil sparren over jouw idee of mee wil helpen.”

“Wil je je aanmelden om mee te doen met één van de onderdelen van WadCultureel? Ga naar www.wadcultureel.nl.”

Elfde editie WadCultureel

Het tweede weekend in september (dit jaar van 8 tot 10 september) is traditioneel ‘cultuurweekend’ in Waddinxveen. Dit jaar alweer voor de elfde keer. Met veel bekende, maar ook weer nieuwe programmaonderdelen. WadCultureel opent op vrijdagmiddag met de Waddinxveense cultuurprijsuitreiking en met een klassiek concert op vrijdagavond. Op zaterdag presenteert cultureel Waddinxveen zich op podia en op de Kunst- en Cultuurmarkt. Daarnaast is er ‘Waddinxveen Treedt Op’, wordt er geschilderd op ‘Montmartre’ en zijn de Waddinxveense monumenten open. Ook dit jaar is er ‘Waddinxveen Bakt!’ en Jazze aan de Nesse sluit het evenement op zondagmiddag af.

 

Meedoen!

Het is voor Waddinxveen een heerlijk evenement om zelf actief aan mee te
doen. Hugo van Berkesteijn, voorzitter van Stichting WadCultureel: “Voor de Kunst- en Cultuurmarkt op zaterdag 9 september kan je een kraam huren om bezoekers kennis te laten maken met jouw hobby en/of je product. Je kan een demonstratie of workshop geven of spulletjes verkopen. En als je muzikaal bent of in een band zit, dan is Waddinxveen Treedt op! het programmaonderdeel om je voor aan te melden. Er zijn ook dit jaar weer verschillende podia voor leuke optredens. Op Montmartre kan je bezoekers laten genieten van je schildertalent en wie deelneemt aan Waddinxveen Bakt! kan zijn of haar eigen baksels weer laten keuren door professionele bakkers.”

 

Waddinxveen Schetst

Een nieuw onderdeel van WadCultureel is ‘Waddinxveen Schetst’ dat op zaterdag van 12.00 tot 15.30 uur plaatsvindt. “Het is een nieuwe activiteit voor iedereen die het leuk vindt om te tekenen en te schilderen. De deelnemers gaan vastleggen wat ze op en rond het Gouweplein zien. Leuk is dat Waddinxveen Schetst ook heel geschikt is voor beginnende kunstenaars. Aanmelden kan al en binnenkort staat er meer informatie op de website. Op zaterdag vindt om 16.00 uur de jurering plaats van alle kunstwerken.”

Waddinxveense Cultuurprijs 2023

De gemeente Waddinxveen reikt elk jaar tijdens WadCultureel de Waddinxveense Cultuurprijs uit. De winnaar is een persoon of organisatie die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverde aan het culturele leven in Waddinxveen. Alle genomineerden ontvangen een nominatie-oorkonde en de winnaar krijgt een kunstwerk en een geldprijs. Ook wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan ‘een belofte voor de toekomst’. Genomineerden onderscheiden zich bijvoorbeeld met beeldende kunst, fotografie of film, muziek, zang of dans, poëzie en proza of een combinatie daarvan. Iedereen in Waddinxveen kan personen of een organisatie vóór 15 juni a.s. aanmelden. Aanmeldingsformulieren zijn te vinden op de website van de gemeente. Er geldt nog wel een belangrijke randvoorwaarde: de winnaar moet minimaal één jaar in de gemeente Waddinxveen wonen en een organisatie of groep moet minimaal één jaar actief zijn binnen de gemeente. Een deskundige jury bepaalt uit de aanmeldingen de genomineerden en uiteindelijk de winnaar(s). Het college van burgemeester & wethouders neemt het definitieve besluit hierover. De nominaties en de prijzen worden jaarlijks tijdens WadCultureel uitgereikt door de burgemeester of één van de wethouders. Ben jij of ken jij iemand die in aanmerking komt voor de prijs, kijk dan nu op www.waddinxveen.nl.