Oekraïense vluchtelingen

in Waddinxveen

Waddinxveners staan bekend als sociaal en open. Hun reactie op de oorlogssituatie in Oekraïne bevestigde dat nog maar weer eens: de deuren in het dorp stonden direct wagenwijd open voor de vluchtelingen. Al snel na het begin van de oorlog, kwam een groep Oekraïners aan in Waddinxveen, op zoek naar veiligheid en vrijheid. Na een eerste noodopvang in de Sporthal, werd er snel een beter tijdelijk onderkomen gevonden aan de Noordkade 64.

Met dank aan vrijwilligers

Dat er zo snel veilige en geschikte huisvesting beschikbaar kwam, was te danken aan vele vrijwilligers. Arjan Berkouwer was één van de initiatiefnemers. “Mensen helpen is voor mij een vanzelfsprekendheid. Ik doe dat enerzijds vanuit mijn christelijke kernwaarden en anderzijds omdat ik vind dat je iemand in nood ‘gewoon’ moet helpen. Deze mensen hebben hun thuis moeten verlaten door iets wat ze is overkomen en waar ze geen invloed op hebben. Complete overmacht dus. Als vrijwilliger kan je echt iets doen om deze mensen een deel van de controle op hun leven én hun vrijheid terug te geven. Ik ben bij verschillende vluchtelingenkampen wereldwijd geweest die naar mijn mening niet goed geschikt waren voor opvang. Daarom vind ik het mooi dat we hier in Waddinxveen zo snel een veilige haven hebben kunnen maken. Met grote dank aan de vele vrijwilligers, waaronder een groot aantal ondernemers die belangeloos direct beschikbaar waren. In korte tijd is de locatie aan de Noordkade geschikt gemaakt voor de opvang. Alles is schoongemaakt en brandveilig en technisch in orde gemaakt. Ook meubels en andere inventaris en inrichting werden snel geregeld. Wat is er hard gewerkt! En hoe mooi om te zien dat de Oekraïners er zo blij mee zijn. Er is samenhang en mensen zoeken elkaar echt op. Soms om hun verhalen te delen en soms gewoon om bij elkaar te zijn. De kinderen spelen met elkaar en van wat wij horen gaat het naar omstandigheden goed met de meeste mensen. Een aantal mensen is zelfs al aan het werk bij bedrijven in Waddinxveen en omgeving. Prachtig om te zien dat zo veel ondernemers daarvoor openstaan.”

 

Positief en optimistisch

Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis gaat geregeld langs bij de Oekraïners. In de laatste aflevering van ‘Vertel Waddinxveen’, maakt hij kennis met twee dames, Yuliia en Ilona. Ze vertelden de burgemeester over hun thuisland, de reis naar Waddinxveen en hoe het nu met ze gaat. Voor de burgemeester was het een bijzondere ontmoeting en het viel hem vooral op dat iedereen die hij ontmoette zo positief is en vechtlucht heeft. Zoals Yuliia die samen met haar twee kinderen naar Nederland kwam terwijl haar man is achtergebleven. Eigenlijk zou ze naar een gastgezin gaan, maar in de opvang aan de Noordkade vond ze zo veel mede-Oekraïners, waardoor ze besloot te blijven. Ook Ilona is positief ondanks de vreselijke aanleiding voor haar komst naar Nederland. Zij nam bij de grens van Oekraïne afscheid van haar dochter, die arts is en bleef om te helpen.

Benieuwd naar het verhaal van Yuliia en Ilona? Kijk de video van Vertel Waddinxveen via deze link.

Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis met vluchtelingen Yuliia en Ilona