Samen naar een gezonder

Waddinxveen

Zo lang mogelijk gezond zijn en voor jezelf kunnen zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan jouw gezondheid flink in gevaar brengen, maar beter is het om vallen te voorkomen. Gelukkig kan je de kans op een val makkelijk verkleinen en houd je daarmee een heupbreuk, ongeval of doktersbezoek buiten de deur. We geven je hieronder zes tips. En mocht er dan toch iets gebeuren, staat er gelukkig in Waddinxveen een heel zorgteam klaar om je te helpen. 

6 tips die de kans op vallen kleiner maken

1. Sterke spieren: evenwicht trainen

Met sterke spieren neem je vaker en makkelijker de trap. Ook sta je makkelijker uit een stoel op. Wil je samen trainen om sterker te worden? Er zijn beweeggroepen waar je met anderen samen traint. Dat is nog gezellig ook. Op elk niveau kun je starten! Als je liever alleen traint of thuis is dat natuurlijk ook prima.

2. Medicijnen: doe regelmatig een check

Gebruik je medicijnen? Sommige medicijnen geven een slaperig of duizelig gevoel, met kans op vallen tot gevolg. Vraag eens na bij de apotheker of jouw medicijnen ook die bijwerking kunnen hebben.  

3. Eet lekker en gezond 

Gezond eten en drinken zorgt voor sterke botten. Eet voldoende groenten, fruit en eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melk, kaas, vis, ei en noten.

4. Laat uw ogen controleren

Ogen kunnen achteruit gaan naarmate je ouder wordt. Laat ze daarom controleren. Ook is voldoende licht in huis belangrijk. Als je een bril draagt, poets hem dan elke dag; dan zie je alles scherp!

5. Goede schoenen in gezonde voeten

Op goede schoenen loop je zekerder. Oudere voeten veranderen, ze worden bijvoorbeeld groter. Controleer daarom of schoenen nog goed passen; zeker bij een seizoenswissel. Tussen de grote teen en de neus van een schoen moet 1 cm ruimte zitten. Zijn de zolen niet te glad, de veters niet te lang? Draag je in huis pantoffels? Ook die moeten stevig en goed zitten. Hoe gezond zijn je voeten? Wondjes aan voeten, eeltknobbels of te korte ingescheurde nagels verdienen aandacht.  

6. Maak je huis en buitenruimte veilig!

Met simpele aanpassingen is het een stuk veiliger in huis. Geen spullen op de trap, alle snoeren aan de kant? Soms kan een vloerkleed voor struikelen zorgen. En pak ook geen wiebelige stoel om een lampje in te draaien. Is er ook voldoende ruimte om tussen meubels door te lopen? Zorg altijd dat er ruimte is in huis en als je in een appartementencomplex woont, ook op de galerij. Mocht je jouw woning snel moeten verlaten, kun je dan in ieder geval gelijk naar buiten.  

GRATIS GEZONDE TIPS 

Gezonder leven is een uitdaging. In het gratis Fit4Nop-magazine staan tips voor recepten, sportieve aanbiedingen en hoe je gezonder en goedkoper kunt leven.

Het magazine heeft 40 pagina’s en ligt voor je klaar bij WadWijzer aan de Kerkstraat 13. Haal een gratis exemplaar of bestel via wadwijzer@waddinxveen.nl.

BEWEEG JE FIT 

Sporten is gezond! Door te bewegen maak je endorfine aan: een geluksgevoel dat zorgt dat je lekker in je vel zit. Doordat je fit(ter) voelt, verloopt je leven ook beter. Daarbij geldt: bewegen is goed, meer bewegen is beter. In Waddinxveen is veel sportaanbod! Hoe vind je een bijpassende club? Of sport je liever zelf, lekker in de buitenlucht? Vraag beweegadvies of check 

www.waddinxveenbeweegt.nl. 

GEZONDE LEEFSTIJL OP DE RADIO 

RTW FM maakt elke twee weken een radioprogramma over Leefstijl & Gezondheid. Met aandacht voor sport, voeding, muziek en onderwerpen die je gezondheid positief beïnvloeden. Waddinxveners delen hun kennis en ervaringen. Heb jij een vraag of onderwerp waar je meer van wil weten? Mail naar redactie@rtw.nl.  

De kans op vallen kun je zelf verkleinen! De zes tips zijn een goed begin; met welke tip ga jij aan de slag? 

Persoonlijke hulp

In Waddinxveen is al een aantal jaar een valpreventie netwerk bestaande uit huisartsen, praktijkondersteuners (POH), thuiszorg, fysio- en oefentherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en Palet Welzijn. Hierin wordt samen gewerkt om bij de oudere inwoners van Waddinxveen te inventariseren of er risico op vallen is. 

Contact? Mail fitenvitaalwaddinxveen@gmail.com of check de website www.valpreventie.nl.