Ton Bennemeer & Stijn Donders

winnaars Cultuurprijs 2020

Cultuur neemt in Waddinxveen een bijzondere plek in: er zijn veel mensen die zich bezig houden met muziek, kunst of fotografie. En dus zijn er ook best veel verenigingen en opleidingen die te maken hebben met cultuur. Zij komen ieder jaar bij elkaar tijdens WadCultureel, om aan bezoekers te laten zien wat ze allemaal te bieden hebben.

WadCultureel is een groots opgezet event met kraampjes, optredens en – als klap op de vuurpijl – de uitreiking van de Waddinxveense Cultuurprijs. Dit jaar vond het event plaats op 11, 12 & 13 september. Best een goede prestatie in deze bijzondere Corona-tijd. Terug naar de Cultuurprijs, want daar draait dit artikel om. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die een bijzondere prestatie heeft verricht op het gebied van cultuur. Er worden in de loop van het jaar mensen genomineerd en een deskundige jury kiest een winnaar. De wethouder of burgemeester reikt de prijs vervolgens uit tijdens WadCultureel en dit jaar viel die eer ten deel aan Ton Bennemeer. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor een talentvolle kunstenaar, zanger, musicus of fotograaf. Stijn Donders kwam hier als winnaar uit de bus. Een duoportret…

Een kijkje achter de voordeur

Fotograaf Ton Bennemeer maakte in de afgelopen Corona-tijd een bijzondere serie foto’s. Hij portretteerde gezinnen bij de voordeur van hun woning om ‘mensen achter de voordeur een gezicht te geven’. ”Het idee voor de serie is thuis ontstaan. Maart was natuurlijk een bizarre tijd voor iedereen. Mensen moesten thuis blijven en dat ‘thuis zijn’ was precies wat ik op beeld wilde zetten. Ik ben het idee gaan testen, gewoon met mijn mobiele telefoon en met de buurman en zijn gezin in de deuropening van hun woning. Het resultaat was verbluffend en ik wist meteen dat ik hier iets unieks had. Dit zou wel eens een succes kunnen worden. De foto van de buurman was een probeersel, maar de eerste ‘echte voordeurfoto’ ging op social media viral en daarna ging het balletje snel rollen. Binnen no-time had ik veel mensen die hun voordeur wilden openzetten. Maar dat was niet mijn insteek. Ik wilde de verhalen vertellen die zich achter de voordeur afspelen. Wie zijn de mensen op de foto en welke invloed heeft COVID-19 op hun leven.

De Waddinxveense Cultuurprijs heeft mij een duwtje in de rug gegeven. De fotoserie bij de voordeur had me al laten beseffen waar het om draait in mijn vak: de tijd nemen om bezig te zijn met ‘vrij werk’. Nu er binnen onze sector minder betaalde klussen zijn, ben ik weer meer gaan focussen op die creatieve insteek. Ik heb weer tijd om dicht bij mijn gevoel te blijven. Daar word je uiteindelijk het gelukkigst van.”

“Ik wilde de verhalen vertellen die zich
achter de voordeur afspelen.”

Aandacht voor muziek

Stijn Donders (Raiko Records) is trots op de aanmoedigingsprijs. “Ik ben blij dat mijn werk, binnen een jaar na oprichting van mijn studio, nu al zo gewaardeerd wordt. Dat motiveert enorm. Tijdens Sleutelpop, dat echt een vernieuwend event was in Waddinxveen, merkte ik al dat muziek in Waddinxveen heel welkom is. Samen met Erik Kooijman van de Popschool Waddinxveen wil ik de muziek hier graag meer op de kaart zetten. Het straatbeeld in de Passage is ook echt al aan het veranderen. Er lopen mensen met een gitaar op hun rug en heel regelmatig komen er mensen kijken wat er te doen is bij ons in het pand. Het is ook heel leuk om aanstormend talent een podium te geven. Voor Corona deed ik dit al in de vorm van kleine concerten. Die nemen wij hier in de studio op en laten dit aan een breed publiek zien en horen. Dit wordt echt gewaardeerd en wij merken dat vooral uit Park Triangel veel mensen op zoek zijn naar deze aanvulling. Deze prijs heeft mij bewust gemaakt van het community-gevoel in Waddinxveen. Er is liefde voor muziek en er is ook een plek om er wat mee te doen.”

“Ik ben blij dat mijn werk,
binnen een jaar na oprichting van mijn studio,
nu al zo gewaardeerd wordt.”