Waddsup

Samen weten, denken en beslissen.

Waddinxveen heeft een nieuw online participatieplatform. Een website waarop inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen samen nadenken over hoe we Waddinxveen kunnen verbeteren. Hoe we een buurt en een straat beter kunnen inrichten. En hoe we een goed idee van inwoners mogelijk kunnen maken. Daarvoor is Waddsup. Waddsup bestaat uit twee belangrijke onderdelen: projecten en initiatieven.

Projecten

Onder de knop ‘projecten’ plaatsen wij onderwerpen waar we over nadenken of projecten die we uitvoeren. Denk aan de toekomst van het nieuwe zwembad. Of de informatieavond over scholenbouw in Park Triangel. Soms informeren wij alleen, zodat u goed op de hoogte blijft. Soms willen wij samen met u nadenken of u ergens over laten beslissen. Dat doen we door een ideeënbus te openen of een peiling te houden. Bij projecten gaat het er dus om dat wij ergens mee bezig zijn en u daar bij betrekken.

Deze projecten en onderwerpen gaan over uw leefomgeving. Als gemeente Waddinxveen geloven we dat er door de inbreng van inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen een beter eindresultaat komt. Bij een herinrichting dat een straat beter voldoet aan uw wensen dan daarvoor. Bij beleid over het sociaal domein dat het beter aansluit bij de activiteiten van organisaties en verenigingen. Dat soort dingen willen we niet op het gemeentehuis bedenken, maar samen met u. Daarom zijn voor ons deze projecten belangrijk.

Initiatieven

Op Waddsup staat ook de knop ‘initiatieven’. Initiatieven zijn precies het omgekeerde van projecten. Bij initiatieven hebt u als inwoner, ondernemer, organisatie of vereniging een idee dat u aan de gemeente wil voorleggen. Om te zorgen voor een leefbare buurt of meer omzien naar elkaar. U bent zelf degene die het initiatief uitvoert. U plaatst uw initiatief op het platform en wij helpen u op weg. Als u genoeg stemmen verzamelt, kijken wij wat we nog meer voor u kunnen betekenen.

Nog meer mogelijkheden

Naast de projecten en initiatieven heeft het platform nog veel meer mogelijkheden. Door op de homepagina uw buurt te kiezen, ziet u of er binnenkort iets in uw buurt gebeurt. Bij de activiteiten ziet u welke inloop- en bewonersavonden er zijn. En in het archief kunt u de participatieprojecten uit het verleden bekijken.

Meedoen

Hebt u zin om mee te doen? Ga naar www.waddinxveen.nl/waddsup en klik op ‘Registreren’. U geeft uw emailadres op en kiest zelf een wachtwoord. We stellen u een paar korte vragen (bijvoorbeeld in welke wijk u woont) en daarna kunt u meteen aan de slag. U ontvangt wekelijkse een email van ons met daarin een overzicht van de nieuwe projecten en initiatieven. Daarmee bent u altijd up to date.

De bedenker van de naam

Een mooi voorbeeld van participatie is dat inwoners de naam voor het nieuwe participatieplatform bedachten. Dit was het eerste project op het platform. Waddinxvener Jeroen Helbers bedacht de naam Waddsup en kreeg daarvoor de meeste stemmen van inwoners.

Project: Wat wordt de naam voor de nieuwe sporthal?

Op sportpark De Sniep komt een nieuwe sporthal. Welke naam die krijgt bepalen inwoners. Van 4 tot 17 oktober konden inwoners namen indienen. Van 28 oktober tot 7 november konden inwoners stemmen op vijf van de ingediende namen. De winnende naam is te zien op het bouwbord bij de nieuwe sporthal. De gedachte erachter: de sporthal is van Waddinxveen, dan bepalen Waddinxveners ook de naam.

Initiatief: Voedselbos

Zorgen dat er in Waddinxveen een voedselbos komt. Dat is de kern van dit initiatief. Het is groen, dus goed voor het dorp. Het is beschikbaar voor mensen met een beperkt budget. En het is leerzaam voor kinderen. Alle reden voor inwoners van de Henegouwerweg om de gemeente te benaderen voor hulp. Tijd voor de gemeente om na te denken wat hierin wel en niet mogelijk is.

“We hebben een nieuw participatieplatform in Waddinxveen: Waddsup! Daar kunnen we samen signaleren, weten, denken, beslissen, doen en leren. Nu en in de toekomst.”

Samen bouwen

Wat zou Waddinxveen zijn zonder vrijwilligers? Wat zou Waddinxveen zijn zonder inwoners die naar elkaar omzien? Wat zou Waddinxveen zijn zonder alle organisaties en verenigingen die we rijk zijn? Ik kan me daar niets bij voorstellen.

Bouwen aan Waddinxveen doen we samen! We kunnen daarbij niet zonder elkaar. Ook niet als het om projecten en beleid gaat waar de gemeente mee bezig is. Een herinrichting van een straat kan niet zonder de kennis en wensen van inwoners. Een economische agenda kan niet zonder de inzet van ondernemers. Beleid doorontwikkelen in het sociaal domein kan niet zonder de mening van  organisaties en verenigingen.

Daarom vinden wij in Waddinxveen samenlevingsparticipatie heel belangrijk. Alleen door samen te werken kunnen we met elkaar duurzaam bouwen aan Waddinxveen. Daarom

hebben we een nieuw participatieplatform in Waddinxveen: Waddsup! Daar kunnen we samen signaleren, weten, denken, beslissen, doen en leren. Nu en in de toekomst.

Kirsten Schippers
Wethouder Samenlevingsparticipatie